Dorp & Omgeving

Alde Leie ligt op 15 kilometer van Leeuwarden en op 5 kilometer van UNESCO Werelderfgoed De Waddenzee. Ons café & eeterij ligt aan de Noordelijke Elfstedenvaarroute. Café & Eeterij De Drie Gemeenten is lid van Uytland, hier lees je meer toeristische informatie.

Alde Leie

Grutterswinkel Alde LeieHet dorp kenmerkt zich door de smalle Leister Feart, met daaraan prachtig oude huizen.
Zomers is een van de huizen een museum, De Grutters Winkel. Iets verder zit een Bed en Breakfast.
Achter café & eeterij De Drie Gemeenten is het sportveld, waar in de zomer veel gekaatst wordt.

Noordelijke Elfstedenvaarroute

Noordelijke ElfstedenvaarrouteVan Franeker kom je als Elfstedenschaatser ‘De Hel van het Noorden’tegen. Via dorpen als Ried, Berltsum en Vrouwenpar0chie kom je aan in Alde Leie. Verder op ligt Bartlehiem, met het bekende Elfstedentocht bruggetje!
Sinds 2013 is de Noordelijke Elfstedenvaarroute bevaarbaar voor boten met een diepgang tot 1,30 meter en als brughoogte 2,40 meter. In Wier en Alde Leie kom je twee sluizen tegen.  Bij de sluizen zijn speciale klúntrappen voor schaatsers aangelegd.

 

Werelderfgoed De Waddenzee

In Alde Leie is De Waddenzeedijk te zien. Je bent wandelend of fietsen zo bij recreatiebedrijf De Seedykstertoer en het Kweldercentrum van het Fryske Gea. De Waddenzee is een bijzondere getijden zee, waarbij je het verschil tussen eb en vloed iedere dag goed kan zien. Er leven duizenden verschillende dieren en planten in de Waddenzee, die uniek zijn ter wereld. Ook Holwerd, waar je met de boot naar Ameland kan, ligt niet ver weg.

 

 

 

Oudebildtzijl & Zwarte Haan

Aerdenplaats Oude BildtzijlVlakbij Alde Leie ligt Oudebildtzijl, met een karakteristiek sluisje. Het dorpje heeft een archeologisch bezoekerscentrum De Aerdenplaats. Achter de Aerdenplaats is er een mooie vlindertuin. Oudebildtzijl ligt aan de Oudebildtdijk, de langste straat van Nederland.
Iets noordelijker, aan de Nieuwebildtdijk, ligt Zwarte Haan. Dit gehucht heeft een mooi uitzicht over de Waddenzee en is startpunt van de Friese Camino, het Jabikspaad.